Tompa Mihály Emléknapok Kunszentmiklóson

Október 5-én és 6-án került megrendezésre Kunszentmiklóson Tompa Mihály születésének 200. és halálának 150. évfordulója alkalmából az a rendezvénysorozat, mellyel felelevenítettük a diákoknak és a város érdeklődő lakosságának a lelkész-költő emlékét.

Pénteken a gimnázium adott otthont annak a vándorkiállításnak, melyet megálmodói és életre hívói több, nagy múlttal rendelkező református város és gimnázium után Kunszentmiklósra is elhoztak. Muzeális könyvtárunk Tompa Mihállyal kapcsolatos dokumentumaival színesítette a gyűjteményt.  7-12. évfolyamos diákjaink rendhagyó irodalomórán vehettek részt, melyeken Takácsné Nagy Anikó mutatta be játékos feladatok segítségével a költő életét, munkásságát. 

A 6. órában mindenki részt vett az iskola udvarán az ünnepi megemlékezésen, ahol Pintér Gyula elnöklelkész mutatta be Tompa Mihályt, mint lelkészt. Draskóczy Balázs közreműködésével Tompa-dalok szólaltak meg, valamint versmondóink előadásában a legismertebb versei hangzottak el. 

Iskolánk diákjai közül 53 tanuló nevezett be versillusztrációs rajzpályázatunkra, melynek eredményeként színvonalas kiállítást tudtunk berendezni az elkészült munkákból a galérián.

Délután az iskolai könyvtárban volt lehetőség reszt venni egy kvíz-játékban. Akik figyelmesen hallgatták az irodalom órákat, illetve megnézték a kiállítást, nem volt nehéz dolguk a feladatok megoldásával.

Szombaton a kiállított anyagokat átvittük az ÁMK nagytermébe, ahol a város lakossága számára is lehetőség nyílt a gyűjtemény megtekintésére. A délután 5 órakor kezdődő városi ünnepség keretén belül – az október 6-i megemlékezéshez kapcsolódva – Takácsné Nagy Anikó foglalta össze Tompa Mihály életét, munkásságát, melyet iskolánk diákjai dalokkal, versekkel tettek még színesebbé. A műsor és a kiállítás színvonala is maradandó élményt nyújtott a résztvevők számára. 

Köszönjük Kunszentmiklós Város Önkormányzatának, Lesi Árpád polgármesternek és a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola vezetőségének az anyagi támogatást és a szervezésben nyújtott segítséget, melyet a rendezvény lebonyolításához kaptunk!