7. évfolyamunk “Határtalanul” kirándulása a Felvidéken

7.a és 7.g osztályos tanulóink 2024.04.17-21. között vehettek részt nyertes Határtalanul pályázataiknak köszönhetően egy öt napos felvidéki kiránduláson.

Az első napon Dunaszerdahelyen a DAC stadiont tekintették meg, majd Selmecbányára utaztak, ahol belvárost és az Óvárat ismerték meg közelebbről, majd egy kicsit komolyabb testmozgás következett és felkapaszkodtak a selmeci barokk kálvárián.

A második napot Rimaszombatban kezdték a Tompa Mihály Református Gimnáziumban, ahol Molnárné Pelle Beáta igazgatónő és a hetedik évfolyamos diákok társaságában ismerkedhettek meg a helyi magyar diákok hétköznapjaival. Utána Tompa Mihály és Petőfi Sándor szobrához sétáltak át, ahol főhajtás keretében megkoszorúzták a reformkor költészetének két kiemelkedő alakját. A megemlékezést követően városnézés keretében megismerték a város történetét és fontosabb helyszíneit, mit például Ferenczy István kriptáját, Blaha Lujza szobrát és a főtér több különlegességét. 

A napot Losoncon folytatták, ahol meglátogatták II. Rákóczi Ferenc személyi titkárának és a magyar református egyház első főgondnokának Ráday Pálnak a sírját, majd városnézés keretében először a helyi zsinagógát tekintették meg, ezután a református templomot, a bátrabbak pedig megkóstolhatták a helyi “sós” artézi vizet is.

Losonc megtekintése után Rozsnyó irányába indultak, és elsőként egy rövid sétát tettek a Szilicei jégbarlanghoz. A rövid túra után Rozsnyó városa következett, ahol a belvárosból indulva felsétáltak a gyönyörűen felújított Kálváriához és elidőztek az eléjük táruló kilátást élvezve.

A napot egy kvízesttel fejezték be, ahol az elmúlt két nap alatt látottakról és hallottakról kaptak kérdéseket.

A harmadik nap reggelén nagy fejedelmünk, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyére, a Borsi-kastélyba látogattak el és tekinthették meg a szépen felújított épületet, valamint a benne berendezett interaktív kiállítást. A következő célpont Kassa városa volt, ahol egy rövid városi séta keretében többek között megtekintették a konzulátus és színház épületét, majd a Szent Erzsébet székesegyházat is. A kassai dóm kriptájában megkoszorúzták a nagy fejedelem sírhelyét és elénekelték tiszteletére a Himnuszt. A dóm megtekintése után elsétáltak a nem messze lévő Rodostói-ház másolatához, de előtte elidőztek egy kicsit a régi börtön épülete előtt. Buszra szállva a szállásuk közelében lévő Szádelői-völgy felé vették az irányt. A majdnem háromnegyedórás utazás során feltöltődtek a rájuk váró 9 kilométeres gyalogtúrára, ami Szádelőtől vezetett a völgyben egészen Barkáig. A kellemesen fárasztó túra után már csak a szállásra kellett eljutni.

A negyedik, utolsó előtti napon a hegyeken keresztül, szerpentineken és hóesésen át tudták csak megközelíteni a nap első helyszínét, Késmárkot. Itt először az UNESCO védettség alatt álló különleges fatemplomot és a mellette álló evangélikus templomot tekintették meg. Röviden megismerték a város történetét, megtekintették a városházát és a “bátrabbak” a szégyenketrecbe is bemerészkedtek egy rövid időre. Egy kis szabadidő után késmárki kirándulásukat a várnál fejezték be, ahol megkoszorúzták Thököly Imre lovasszobrát és a vár udvarában megismerhették a vár történetét.

Késmárk után Lőcse városában a Szent Jakab Bazilikát, a Thurzó házat és a történelmi városházát is megismerhették, az utóbbi belsőjében kialakított múzeumot meg is tekintették. A város felfedezése után a Mária-hegyen tartottak egy rövid pihenőt, mielőtt tovább utaztak a Szlovák paradicsomba, hogy egy rövid túrát tehessenek az egyik tanösvényen.

A napot ezúttal is egy kvízesttel fejezték be, viszont itt már nem csak kettő nap, hanem a teljes négy napról voltak kérdések.

Az utolsó napon a reggeli és a szobák ellenőrzése után elindultak hazafelé, de mielőtt elérték volna Kunszentmiklóst, még volt egy-két programpont hátra. Felvidék utolsó helyszíne következett, a füleki vár, ahol a várban kialakított múzeumban a történelmi korok szerint ismerkedhettek a vár és a környék történetével, majd önállóan fel is fedezhették azt. Füleki óráikat a vár alatt található bunker meglátogatásával zárták.

A határ átlépése után pár perccel Magyarországról újból “visszatértek” a Szlovák oldalra, hiszen Burián István tanár úr vezetésével felfedezték a somoskői kőtengert és a bazaltorgonákat, majd meghódították a várat is. A lefelé vezető úton még megálltak a Petőfi kunyhónál is, ami a hirtelen jött havas eső ellen védelmébe is vette a megfáradt túrázókat.

Kora este fáradtan, de élményekkel telve értek haza Kunszentmiklósra.

Faragó Imre Gábor
projektvezető

Bővebb beszámoló: https://hatartalanul.bsrg.hu/kir%C3%A1ndul%C3%A1sok/2024

Galéria: https://photos.app.goo.gl/e8taZPHx81TECLxK9