Október 6. Aradon

2022 Virágh Gedeon emlékéve, ennek részeként áprilisban versenyt szerveztek, melyen mi is részt vehettünk. Három fős csapatokat kellett alkotni, a mi csapatunk tagjai: Bankovics Boglárka, Dobos Dávid és Hatos Milán.  Több héten át bújtuk a könyveket, de megérte, mert a sok készülésnek köszönhetően sikerült megnyernünk a versenyt. Az első helyezett jutalma egy két napos utazás volt Aradra a csapat és a felkészítő tanár részére. Így abban a különleges élményben részesülhettünk, hogy személyesen vehettünk részt az október 6-i aradi megemlékezéseken. 

Október 5-én estefelé érkeztünk meg, rövid sétát tettünk a belvárosban és meglátogattuk a Klasszikus Színházat is. 

Másnap első utunk Arad magyar gimnáziumába, a Csiky Gergely Főgimnáziumba vezetett, ahol Spier Tünde igazgatóasszony mutatta be nekünk iskolájukat. Az aradi magyar lakosság áldozatkészségét mutatja, hogy a történelmi fordulatok miatt az 1920-ban elvett első épület helyett 1923-ban már másodszor építettek magyar gimnáziumot a helyi magyarok adakozásából. A jelenleg felújítás alatt álló iskola épületei hatalmasak, de megállapítottuk, hogy mi jobb körülmények között tanulhatunk, mint az ottani gyerekek.  Minden diák ünneplőruhában volt, az alsóbb osztályok virágokat, piros-fehér-zöld színű zászlókat készítettek papírból, amelyeket még délelőtt tanáraikkal a Szabadság-szobornál helyeztek el.  

Ezután a gimnázium egyik történelem tanára lett az idegenvezetőnk, aki megmutatta Arad főbb nevezetességeit, és sok érdekeset mesélt a város történelméről, épületeiről, helyi hírességeiről. Megtudtuk például, hogy melyik házban kapott pofont Haynau, hogy Magyarországon az első Mercedes gépkocsit nem Kecskeméten, hanem Aradon készítették még az 1900-as évek elején, hogy Aradon még repülőgépet is gyártottak, hogy az egyik helyi patikus Európa-hírű arckrémet készített, hogy egy másik aradi gyógyszerész vonta be először cukormázzal a kinin tartalmú keserű lázcsillapítót, hogy ugyanez a patikus alkotta meg a sakkozás ma is használatos magyar műszavait. Itthon jöttünk rá, hogy ez utóbbi híres aradi patikus nem más, mint a szabadszállási születésű Rozsnyai Mátyás.

Ezek után elmentünk megtekinteni a fegyverletétel helyszínét, amiről megtudtuk, hogy valójában nem Világos, hanem a közeli Csigérszőllős. Láttuk Szilágyi Mihály világosi várának romjait, jártunk a Bohus kastélyban, ahol körbeállhattuk azt az asztalt, amelynél Görgey a fegyverletételről tárgyalt.

Délután részt vettünk a megemlékezéseken. Először az aradi vesztőhely obeliszkjénél történő koszorúzás alkalmával csodálkozhattunk rá arra, hogy milyen sokan érkeztek az egész történelmi Magyarország területéről tiszteletüket tenni a hősök emléke előtt. Jelenleg ez az emlékmű a végső nyughelye 11 vértanúnak a 13 közül. 

Ezután az Aradi Minorita Templomban szentmisén vehettünk részt, ahol Felföldi László pécsi püspök megható beszédben emlékezett meg a mártírokról. Innen fáklyás menettel vonultunk át a Szabadság-szoborhoz, ahol több ezer magyar hallgatta együtt többek közt miniszterelnökhelyettesünk, Semjén Zsolt beszédét, Nemcsák Károly színművész csodálatos szavalatát. A szobornál iskolánk nevében mi is elhelyezhettük koszorúnkat. Ekkorra már teljesen besötétedett, és nagyon szép volt, ahogy a szobrot megvilágították fáklyáikkal a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai. 

Az egész kirándulás és a megemlékezéseken való részvétel felejthetetlen élmény marad számunkra, mivel személyesen lehettünk ott ezen a történelmi helyszínen.

Szeretnénk köszönetet mondani Szigeti Judit tanárnőnek a versenyre való felkészítésért, Spier Tünde igazgatóasszonynak a szíves vendéglátásért, valamint Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester asszonynak és Tóth Péter Lóránd tanár úrnak a verseny és az utazás megszervezésért.

A résztvevő diákok