Tóth Péter Lóránt díjai

Tóth Péter Lóránt öregdiákunk, aki egyben kollégánk is volt 2020. szeptemberében négy díjat is kapott.

Gratulálunk hozzá!

A díjairól szóló írás idézete Bács-Kiskun megye Facebook oldaláról (a fotó forrása: a Szegedi Tudományegyetem weboldala)

“A KUNSZENTMIKLÓSI VERSVÁNDOR MOST PETŐFI NYOMÁBAN JÁR
A mai rohanó világban, ahol a digitális térben elvész minden érték, ahol már a könyvek iránti szeretet is csak őrlángon ég, van egy elhivatott ember, aki versvándor módján harcba száll az internet világával és fáradhatatlanul hirdeti anyanyelvünk megtartó erejét.
Tóth Péter Lóránt, Kunszentmiklós szülötteként szívügyének tartja Petőfi munkásságát, készül a Petőfi- emlékévre. De jelenleg életének minden percét feleségével és kisfiával tölti.
Tóth Péter Lóránt élete 2015 nyarán hatalmas fordulatot vett. Az addig pedagógusként dolgozó fiatalember 12 év után háta mögött hagyva tanári hivatását a költészet, a versek világát választotta. A költeményeket, melyeket éveken át csak a saját kedvtelésére tanult és olvasott, a versmondó versenyek színpadára vitte. Sikert sikerre halmozott. Tehetségét Radnóti-, Latinovits- és Dudás Kálmán-díjjal ismerték el.
Az első pódiumestjén József Attila életútját tolmácsolta a versek megszólaltatásával. Ekkor érzete, hogy amit és ahogyan mond, az érzelmeket közvetít és hatással van a közönségére.
Péter célja, hogy szélesebb társadalmi rétegeket megszólíthasson a költészet segítségével, így nyakába vette az országot és számos városban bemutatta verses estjeit.
Megszámlálhatatlan rendhagyó irodalom órát is tartott diákoknak határon innen és határon túl. 145 határon túli településen 302 előadással szólította meg a fiatalokat beszélve nekik a hazaszeretetről, az anyanyelvről és a szülőföldünkről. Vallja, hogy a gyerekeket komolyan kell venni. Úgy kell velük beszélni, hogy megértsék az üzenetet. Múltunkból, a magyar történelemből és irodalmunkból, olyan példákat kell hozni, melyek a mai korban is mintát, értéket közvetítenek a gyerekek számára.
2018-ban többek között Tóth Péter Lóránt kapta a Pro Cultura Hungarica-díjat a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében végzett tevékenységéért.
A versvándor életének egyik legnagyobb vállalása a tavalyi évben valósult meg a Radnóti nyomában- A „lélek- útja” gyalogos vers zarándoklat teljesítésével.
Tóth Péter Lóránt tehetségét és munkásságát az idei év szeptemberében további díjakkal ismerték el. A kunszentmiklósi versvándor megkapta a Trefort Ágoston-díjat, a Bács-Kiskun Megye Kultúrájáért díjat, a Kunszentmiklósért emlékérmet, valamint a Gergely Alexandra-emlékdíjat is.”